Prop Arşivi Gerekli mi?

Günümüz yemek fotoğrafçılığının olmazsa olmazlarından biri de proplar. Peki prop nedir? Gerekli midir? Arşivinin olması şart mıdır?

Prop İngilizce’de destek/dayanak anlamına gelen bir kelime. Fotoğrafta ve sinemada zemin, tabak, sunum gibi destekleyici unsurları ifade eder. Sinema endüstrisinde yıllardır önemli bir alan ve Türkiye sinema sektöründe genellikle “sanat” olarak adlandırılıyor. Yemek fotoğrafçılığına yaygın bir şekilde girişi blogların ortaya çıkmasıyla başladı diyebiliriz ve önemi gün geçtikçe artıyor. Fotoğraf çalışmalarında çoğunlukla fotoğrafçı veya yemek stilisti, prop stilistliği görevini üstlense de kapsamlı bir çekimde prop stilisti setin düzenlenmesini üstlenir. Prop stilistleri genellikle Güzel Sanatlar veya Sanat Tarihi mezunu, dekorasyon dergiciliği kökenli oluyor. Prop ve prop stilistliğine kısaca değindikten sonra “Prop arşivi gerekli mi?” sorusuna gelebiliriz. 

Londra gibi yemek fotoğrafçılığının çok geliştiği şehirlerde çok geniş arşivlere sahip prop stüdyoları mevcut. Buralardan çekiminizin renklerine ve içeriklerine göre prop kiralaması yapabiliyorsunuz. Ancak ne yazık ki Türkiye’de bu kapsamda bir kiralama stüdyosu mevcut değil. Olduğu durumlarda da prop kiralama bütçeleri oldukça yüksek rakamlara çıkabiliyor. Tabii bir de evdeki hesabın çarşıya uymaması durumu var. Yapılan yüzlerce pre ppm ve ppm’lerin (Pre Production Meeting) ardından çekime girilince en sık karşılaşılan “Bu örtünün bir ton daha açığı var mıydı?” ya da “Bu tabağın daha küçüğünü kullanabilir miyiz?” soruları oluyor. Bu yüzden evet, bir yemek fotoğrafçısının prop arşivine sahip olması gerekiyor. Ancak o arşivin de kendini tekrarlamayan, geniş kapsamlı ve nitelikli ürünlerden oluşması gerekiyor.


Using Format